Belgische quinoa
in blokbodemzakjes

In 2015 zaaien Hans Gheldof en zijn vrouw Leen Vanoverbeke voor het eerst quinoa op hun akker in het Vlaamse Gijverinkhove. Eerst verkopen ze de quinoa via hun boerderijwinkel aan restaurants. Nog geen vijf jaar later ligt het product exclusief in het schap van de Colruyt-supermarkten: primair verpakt in mooie stazakjes, secundair verpakt in schapklare Amerikaanse vouwdozen met displayfunctie. Tijdens het verpakkingstraject heeft Nomi Co-Packing Gelvanco stap voor stap begeleid en bijgestaan met verpakkingsadviezen en materiaaltesten.

Van kale korrels tot professioneel verpakt product

Het idee dat de quinoa vanaf het veld - na drogen, sorteren en verpakken - rechtstreeks in het schap belandt, spreekt Colruyt aan. Dit korte-ketenprincipe doet de supermarktketen dan ook besluiten quinoa van Belgische bodem in het assortiment op te nemen. Quinoa-teler Gelvanco rest nog één zorg: hoe krijgen ze de quinoa van de akker naar het bord? Bij gebrek aan eigen verpakkingskennis roepen ze de hulp van Nomi Co-Packing in; samen starten we het verpakkingstraject. In 10 maanden tijd begeleiden we Gelvanco van kale korrels naar verpakte producten. We adviseren over verpakkingsvormen, -materialen, -eigenschappen en -formaten. We testen folie op sealbaarheid, scheurbaarheid en machinale verwerkbaarheid. En verpakken de quinoa in mooie blokbodemzakjes van 500 gram, die we per 16 in bedrukte displaydozen plaatsen. Inmiddels schitteren de eerste 40.000 zakjes Belgische quinoa in het schap.

Beste doseertechniek voor een fijne korrelstructuur

Het type productverpakking en de eigenschappen van de inhoud bepalen welk doseersysteem en verpakkingssysteem we voor een project inzetten. Omdat quinoa een fijne korrelstructuur heeft, plaatsen we de blokbodemzakmachine dit keer onder onze schroefdoseerunit. Die doseert de quinoa op volume tot de juiste hoeveelheid van 500 gram. Zónder lekkage, productverlies, vervuiling van de sealnaden en andere technische problemen. Dit maakt deze gesloten doseerunit bij uitstek geschikt voor fijne producten. Zo selecteren we per project de beste doseer- en verpakkingstechniek.

Waarom Bélgische quinoa en hoe smaakt ie op z'n best?

Quinoa komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. In de meeste schappen staat Peruviaanse quinoa. Hans en Leen telen een andere soort: een die in Europa goed aardt, niet papperig is en prettig in de mond voelt. Een quinoa met een volle smaak en goede bite. Quinoa is snel te bereiden (20 minuten koken) en eindeloos te combineren. Bijvoorbeeld met gehakt-tomatensaus, zalm en asperges, of geitenkaas en gegrilde groenten. Ook in een koude salade of in yoghurt met rozijnen is quinoa lekker. Daarbij geeft quinoa door de trage koolhydraten snel een ‘vol’ gevoel.